Grad Split

Split je po veličini drugi grad u Republici Hrvatskoj i najveći hrvatski grad na istočnoj obali Jadranskog mora. Obrubljen planinama, Mosorom na sjeveroistoku i Kozjakom na sjeverozapadu, smjestio se između rijeka Žrnovnice na istoku i Jadra na sjeveru, uranjajući na zapad u more svojim poluotočnim dijelom, na kojem se ističe marjanska šuma te prelazeći na otok Čiovo. Čak 15 kilometara šetnica uz more čini idealan spoj sa kamenim ulicama staroga grada šireći njime duh Sredozemlja.

Split je važno kulturno i prometno središte, druga po veličini hrvatska luka i treća putnička luka na Mediteranu. Sveučilišni je centar i Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije. U luci Lori na sjevernoj strani poluotoka je sjedište Hrvatske ratne mornarice. Poslije Zagreba ima najveći broj diplomatskih, konzularnih, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Središte grada čini Dioklecijanova palača koju je od 295. do 305. godine gradio rimski car – reformator Gaius Valerius Aurelius Diocletianus.

Nastala je kao rezultat careve težnje da, u svom rodnom kraju, na obali Jadranskog mora, u provinciji Dalmaciji, samome sebi sagradi ljetnikovac u kojem će provesti starost. Dodatni razlog vjerojatno je bilo izobilje kvalitetnog kamena za gradnju, blaga klima te izvori termalnih voda koje obiluju sumporom, a koje su caru trebale olakšavati staračke tegobe.

Plaža Bačvice je pješčana plaža, najpoznatija među stanovnicima Splita. Bačvice je nagrađena plavom zastavom za čistoću mora. Bačvice je pješčana plaža djelomično betonirana. Plaža je poznata za picigin koji se često održava na plaži Bačvice. Osim picigina mogu se prakticirati i drugi sportovi. Na Bačvicama također se nalaze kafići, restorani i slastičarnice. Plaža je dostupna osobama s invaliditetom. Tu je i dječje igralište sa trampolinom i drugih igara. Na plaži se nalazi i nekoliko noćnih klubova za mlade.

%d blogeri kao ovaj: