Otok Vis

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta u Hrvatskoj, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode.

Taj otok je, kao vojna baza bivše JNA, sve do 1989. godine bio zatvoren za strance, a kao spomen na ta vremena svjedoči 38 impozantnih vojnih objekata, koji su danas prava turistička atrakcija. Otok Vis u novije vrijeme postaje svjetski poznata destinacija i zahvaljujući filmu ‘Mamma Mia 2’, koji se snimao na brojnim lokalitetima

Njegove plaže redovito pronađu svoje mjesto na listama najljepših na svijetu. Najpoznatija je definitivno Stiniva, skrivena u istoimenoj uvali obgrljenoj stijenama koje je skrivaju čak i od brodova u prolasku.

Grad Vis nastao je na ostacima stare Isse koja je bila otočni grad-polis, a ujedno i najznačajnija grčka kolonija. Danas je značajna pomorska luka s bogatom prošlošću. Sastoji se od dva dijela, Luka i stari dio grada Kut. U Luci je trajektno pristanište i tu se odvija vreva dnevnog života pogotovo u ljetnim mjesecima. Kut je kao stvoren za ležerne šetnje, ispijanje kava i zbog brojnih restorana – uživanje u delicijama s viškoga pjata.

Na sunčanoj strani otoka, dobro zaklonjena od hladnih sjevernih vjetrova, u dnu najvećeg zaljeva otoka Visa, zbijena u uskim kaletama i vitkim kućama, stoji Komiža, po svojim ribarima najpoznatije mjesto Jadrana. U mjestu je nekoliko lijepih šljunčanih plaža, od kojih je najpoznatija Kamenice; plaža s izvorima ledeno hladne vode iz kamena, bogata hladom tamarisa, a svake noći pretvara se u party zonu.

U svakodnevnoj turističkoj ponudi Komiže brojni su izleti na pučinske otoke; Biševo (Modra špilja), Svetac i Brusnik, legendarna Palagruža i najudaljeniji hrvatski otok: vulkanska Jabuka.

%d blogeri kao ovaj: